Monday, April 30, 2012

Life in Terato Tech Sdn. Bhd


Salam, akhirnya tertulis juga blog ini setelah agak bz membuat report yang panjang lebar, plus resume yang mantap (mantapla sangat kan) aha, plus interview. Wa, sorry sangat-sangat to pihak Terato Tech atas kelewatan untuk membuat post ini. 


Jadi, apapun BK nak ucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada pihak Terato Tech kerana dengan baik hatinya menerima BK menjadi intern di Terato Tech Sdn Bhd. Jika ada yang mengikuti blog BK sebelum ini, pada awal-awal BK join this company, BK akan update apa yang BK lakukan di tempat kerja sehari-harian dan BK juga ada meng'upload gambar-gambar kerja BK di facebook khas untuk internship BK.



Basically, BK sangat happy dan teruja apabila mendapat offer letter dari pihak Terato ini. Bukan apa, sebelum BK memasuki Terato, BK telah menerima pelbagai comment yang positive dari orang-orang tertentu dan BK juga banyak Google tentang Terato Tech sebelum memasuki Terato. Dengan tempat kerja yang mengambil masa hanya 7 minit plus traffic light semua, dan pekerja-pekerja yang very happening dan awesome, plus bos yang sempoi but intelligent, dan yang paling penting anda tidak akan mempunyai masalah untuk makan kerana dari breakfast, lunch sehinngalah petang, anda akan mendapat makanan yang enak-enak secara percuma. Anda cuma hanya perlu bijak menguruskan perut anda. Hee And environment juga sangat cantik dan cool sampai lecturer BK pun puji environment Terato ni. 

Kerja pula, BK diberi task-task yang related dengan apa yang BK belajar. BK banyak belajar how to communicate with client, and improve my confident level in doing the work not only in terms of communication but also in written of papaerwork. Contohnya, BK dikehendaki untuk membuat proposal untuk Google Malaysia. Aha, BK tak pernah terfikir pun akan dapat berurusan dengan syarikat besar macamtu. And BK realize that documentation is very important in any projects.BK juga bekesempatan untuk ke Youtube Malaysia Launch, dan Webcamp KL and join NEF exhibition where I met many cool  IT people.

Besides, BK sedar yang kepentingan untuk work in team in order to make sure the task is completed successfully. BK ingat lagi bos pernah cakap "done is better then perfect". Means time management or punctuality tu very crucial dalam sesuatu project.

BK also learn the important of leadership. If m not mistaken,  there will be around 7-10 meetings per day la dekat office. BK rasa kalau tiada leader, conflict akan berlaku due to misunderstanding. BK observed bos akan selalu check dan tanya pekerja tentang update terbaru dekat semua employees. 

And, BK juga belajar the important of Waterfall Model. BK juga apply segala programming languange like PHP, HTML,HTML 5, dan beberapa software baru di Terato Tech

Oh, tak lupa juga yang happening, bila sesi recoding dengan games team. Wa, ini BK sangat teruja dan seronok. 



Honestly BK sangat enjoy dan excited setiap kali menerima kerja baru, BK sangat bertuah kerana BK juga dapat bekerja di bawah untuk Amanz Media. Ha, cuba tengok di atas. Bos Amanz pun cam whore juga ok.. Ahaha 

Ok, apa benda yang menghiburkan sepanjang sehari-harian duduk dalam office? aha, pertama kak Mai, always happy and tak pernah tengok dia stress. Yes, I wanna be like her. Kak Mai juga banyak beri good advices and share her experiences.  Oh, baru baru ini I saw kak Mai in menara TM, I was so excited !!! hee.. BK juga selalu terhibur bila our Terato Man brother Hzman sebab dia selalu menyanyi suara ala-ala P Ramlee version urban. Aha. Selain itu BK juga selalu terhibur dengan kak mai 2 , yang selalu buat lawak dan kacau-kacau brother Azril. Hee. Besides, brother halil juga yang selalu buat lawak. BK juga selalu tengok kakak Aida dari awal jumpa sampailah habis intern, dia always akan senyum bila jumpa BK. Ok, kak Aida punya senyum sangat sweet okeyh! Hee.. Dan yang lain, like brother Hilmi, brother Asyraf dan yang selalu ajak-ajak makan and tak lupa brother Kelvin and the 3 interns . Aha. 




And my last day, BK was surprised when my Bos's wife bagi kek and bunga ini. OMG , sweet sangatttttt.. Aha. Thank kak Dura.!!! Ok, first time BK tengok kak Dura ini, I was like" omg, cantiknyaaa akak ni" . Untung Bos dapat wife yang sangat cantik dan sweet ni. hee..

Owh, malam tu juga ada farewell iaitu menonton Battleship dekat Alamanda. Thanks kepada semua yang datang ok




Ok, sampai di sini sahaja. BK dengan rasa rendah diri ingin mengucapakan jutaan terima kasih kepada semua pekerja-pekerja Terato Tech especially Bos, Mr. Reza Razali kerana menerima BK untuk mejalankan internship BK di sini. Thanks for all the advices and the experiences. =) Moga Terato Tech akan terus success dan menhgasilkan lebih banyak aps after this. Hee

K Papai

TAMMAT




5 comments:

aizuddinmanap said...

untung la dapat intern dekat terato :)

hucsna-B.K said...

aizuddin.. hee.. syukurr.. =p

Pisyek Kumar said...

Pisyek: @aizuddin jelly lettewww~ :P

fazaaeel said...

salam... leh x share pasal intern d terato.. sy nk cuba praktikal d sane.. sy br saje add di fB. (muhammad fadhil)

Jiah said...

Nak link fb bleh??? Hehe...