Thursday, December 2, 2010

Tutorial shawl - (sweet&special) Part 1 - bergaya dengan si boodark kewchik



Ye, pembaca-pembaca yang budiman semua. Arini si boodark kewchik nak tunjukkan macamna si kewchik pakai shawl hari-hari ke kelas okeyh.Siapa yang berminat boleh baca. kalau tak minat pun juz ignore. Ini memang sesuka hati aku jeh nak pusing-pusingkan shawl ni. Bak kata si chantek hanis zalikha, "saya putar halim" ..Asalkan aku selesa. So law nak ikut, ikutla. aku ta kisah, asalkan korang berasa confident dengan style ni okeyh.


Orait, 1st mari berkenalan dengan barang-barang yang diperlukan .Mula-mula mestilah


Bahan-bahan:

shawl , anak tudung, reben, 2 pin tudung yang kecil-kecil

Mula-mula:

1.
a) Pakai anak tudung.
b) Then letak shawl atas kepala.Satu pendek satu panjang.
c) Then pinkan shawl dibelakang okeyh.Selalunya, orang pin kan kat depan.Tapi aku lebih suka pinkan dibelakang sebab aku ni ganas sikit. So, kesimpulannya aku lebih selesa pin di belakang sebab rasa lebih selesa.Lagipun look proper ckit sebab nak bagi tone antara anak tudung tu with the shawl nampak hidup.Haish si boodark kewchik ni pandai berkata-kata(option)


2.

a) Then amik bahagian shawl yang pendek bawa lari dekat the opposite site.nampak2? okeyh. Siap tujukkan lagi tu.

3.
a) Then ambil bhagian shawl yang panjang belit-belit naik atas kepala. Pastikan ia ada flow- flow yang cantik okeyh.
b) Susun elok-elok.

4.
a) susun dan terus menyusun sehingga terbentuklah flow-flow tu.

5.
a) Then amik 2,3 helai hujung shawl yang pendek tadi tu bawa ke depan. Ini supaya nampak cute-cute gitu.Yang ni pun option. Nak buat boleh, tak nak buat pun takpe.

6.
a) Jadi, terbentuklah bentuk seperti ini.
b) Kemudian , pinkan kat atas kepala pada shawl panjang yang anda telah bawa di atas tadi supaya kalau ada kemarau, shawl anda tidaklah terbang-terbang unless kalau korang yang nak macam jd heroin filem kuch kuch hot ta he. selendang terban-terbang.

7.
a) Jadi beginilah hasilnya.
b) oops belum habis lagi. Nanti dulu.Anda juga perlukan...
8.
a) Reben.. tada.. Ini reben anda boleh letak kat mana-mana yang korang suka. Reben ni ade yang murah ada yang mahal.Aku rasa nanti macam nak juak reben ni.Tapi sebenarnya, kalau ke kelas, jarang aku pakai reben-reben ni sebab lepas habis kelas , sampai je rumah(rumah sewa) aku campak je reben merata-rata. Itu yang malas nak pakai tu. takut hilang. Pakai kalau ade event-event yang penting je..heee

8.
a) Letaklah mana-mana. Atas, tengah, bawah, kiri, kanan .Senang cakap suka hati koranglah. Asalkan selesa.

9.
a) Lagi sesuka hati...

10.
a) Dan akhirnya, kalau dah takda idea lagi da, letakla kat hidung. Lepas itu amik gambar depan lappy korang like I always do.

11.
a) Pastu korang posing la sensorang depan lappy korang .Kalau korang macam spesis aku, korang juga boleh ambil gambar sensorang menggunakan camera handphone korang okeyh. Use secondary camera.Seriously, korang akan perasan yang korang sebenarnya cantik tahap Miss universe..

12.
a) Dan posing-posing lagi.

13.
a) Sehinggalah korang penat posing dan berakhir dengan gaya rabbit kelaparan.

Jadi. selamat mencuba ye pembaca-pembaca semua!!!
Kalau ada apa nak tanya, confuse ke sebab bayak belit-belit shawl ni. Tanya saja okeyh.Jangan malu-malu.okeyh.

TAMMAT...

15 comments:

fakhruddin said...

ni apprentice hanis zalikha ke ape? Haha

boodark kewchik said...

haha..tade maknanya. aku ngan dia bagai pinang dibelah belah..
haha
kudin2. ko tanak invite aku jadi follower ko ke:(

afifahramli said...

haha. huiyo

boodark kewchik said...

pepah.. lpas ni da boleh pkai shawl da cuz anda mempunyai kakak yang ske sgt pkai shwl..haha

fakhruddin said...

pipah pakai shawl tercekik2 dia nanti. haha. oh ye, aku pernah pakaikan shawl kat patung ;)

oh ok2. meh sini email.

afifahramli said...

kuang hajo nye kudin. meh ak nak belit2kan kat leher ko. nak?

boodark kewchik said...

haha..kesian pipah..tape2,, t aku bg tips camne nak pkai tnpa tercekik.. haha..
biar btul.. pkaikan kat ptung. ko ade feel ke ngan ptung tu??
..haha

haha..ni ha.. lilhucsna@gmail.com

fakhruddin said...

pipah, jom lumba siapa paling cepat belit2kan kat leher ni. entah2 aku lagi laju haha. dah2 tak payah, aku takut ko yang terbelit sendiri :p

una, pakaikan shawl kat patung tu la yang bagi aku rezeki tau tak huuu

boodark kewchik said...

haha.. ye2.. baru aku igt ko ade boutique kan..

afifahramli said...

maleh le layan. tade mood. heh~ tdo lg baek

fakhruddin said...

haha kalau koci cepat aje reply. kalau aku nak malas2 pulak. ceh :p

una dah add dah! huhu

boodark kewchik said...

yeay!!
koci special kes kudin..fhm2 sendiri la:P

afifahramli said...

heh korg 2 ketui. meh sni ak belitkan kpale korg dua. nak? zzzz

boodark kewchik said...

haha..adik pipah da marah la. Im sori adik.akk ta terlibat

fakhruddin said...

...


:p