Friday, July 19, 2013

Loss 4kg on the 7th of Ramadhan... Alhamdulillah (= Tips ?

Salam
Helew olz, okay seperti tajuk di atas. Last wednesday, after class BK terus balik rumah dengan niat berbuka sekali dengan family.So, BK gerak dari Bangi pukul 6 dan sampai Jelebu pukul 7.15pm macamtu. So, sampai-sampai da salam parents semua,tetiba BK macam rasa nak timbang berat.


Aktiviti time degree dolu-dolu. Chomel konon-konon. Not so chomel. 

So, first timbang tu macam tak percaya, then BK timbang 2-3 kali. Uit. Loss 4 kg? Sungguh ke ni?. Then I told my mom, minta my mom test sekali mana tau salah timbang. Then my mom cakap ya ada reduce sikit. Then, BK tanya my sister, dia cakap kalau berat along sama means betul la ni alat penimbang ni. Then my sis pun timbanglah, ya betul berat dia. 

Tetiba rasa na loncat kegembiraankan, over sangat taw. Aha. BK pun ucaplah syukur banyak-banyak. Tipula ta happy kan. So, mungkin ada yang tertanya-tanya mugkin ada amalan or tips yang dibuat. Not so called tips la. aha

Erm, macam na cakap eh. Sebenarnya tiadalah tips sangat cuma. Lately, BK perasan BK ta selera sangat makan nasi. Kalau berbuka tu, mesti habis setengah or suku je habis. Mungkin sebab letih kot or banyak driving, so rasa macam ta selera sangat. Tapi, baguslah kan, banyak bekerja, kurang makan. Yang penting balance. Walaupun kita banyak bekerja, ta semestinya makanan pun kena ambil amount yang banyak.



Oh, lupa ni gathering iftar baru-baru ni di wong solo. Hee

Then, BK pun kurangkan minuman yang berais. Sebab, BK pernah baca, kalau kita minum ais, sebenarnya dia membuatkan kita semakin lapar. Sebab tu kalau kita boleh perasan, kalau kita ambil minuman yang berais, kita akan keep order air, tapi kalau beli air panas/suam mesti segelas pun cukup.

Lagi 1, cuba try tengok orang yang fit, or macam not too skinny. So, kadang-kadang motivate juga tanak makan banyak and keep healthy. Then, kalau FB tu BK selalu review page-page medical, health semua-semua tu.

Ok, itu sahajalah kot, na tips lain, see kalau berat makin menurun. Cuma, BK ta galakkan semua la ambil pil-pil yang ta pasti kebersanannya, lagipun benda tu semua kena consistent. If not, berat kita akan senang naik. Kalau boleh, biar kita turun secara neutral, istiqamah and slumber rock. Hee . Play it cool yawll. aha

K Bye

Credit : Yani

Ramadhan kareem everyone =)

TAMMAT



2 comments:

Sam Banjamin said...

kalau BK turun 4kg... Sam turun 5kg.. sama la.. hilang selera mkn time berbuka... ni ka kampung... dpt rasa masakan mak, baru ade selera sikit... huhuhu... siap la naik balik badan..

hucsna-B.K said...

tape sam, sam lelaki. perempuan je kena maintain. hee