Sunday, January 16, 2011

Jalan kaki??? apa kejadahnya!!!Salam, pergh tajuk tak boleh bla kan.(ganas betul statement) Tiba tiba teringat kat pengacara ntv7 tu Wan Kammaruddin. Suka betul bila dia cakap word tu..huhu..

Baiklah, al kisah petang tadi:

2.15pm: g Mac d Bangi Lapar + study Mid term Madam Marina.

4.45pm: sindrom "m" datang - dalam erti kata yang lebih spesifiknya mengantuk .

4.50pm: Yani, kita nak gerak pukul berapa ni??5.30pm ok?

4.51pm: Ha, ok je.boleh tak kita g drive thru beli chocotop pastu kita jalan-jalan kat tasik?

4.53pm: Ha, no problemo. Aku pon nga fikir dari tadi nak beli sundae cone.

5.00pm: Bergerak dan drive thru sambil kacau-kacau budak kat counter tu. Budak tu
tersenyum-senyum lalu tersimpul malu.

5.15pm: Kami pon parking and jalan kaki dekat tasik itu sambil makan es krem.chomel bukan?.
Jadi pengemberaan "jalan kaki " pun bermula satu tasik taw...

Bak kata pepatah, sambil menyelam minum air, BK dan Yani sempat jugalah mengsnap-snap pic dengan menggunakan camera phone Yani yang best itu. Mari kita renung-renungkan meh...

Jalan Kaki! Apakah ???

Ini bukan sekadar andaian, tetapi terbukti menerusi beberapa kajian termasuk kajian di Belanda membabitkan 5,209 responden dalam tempoh 46 tahun. Hasil kajian yang disiarkan Archives of Internal Medicine mendakwa amalan berjalan kaki 30 minit sehari, dapat menambah kira-kira 1.3 tahun kepada hayat seseorang. Malah, amalan berjalan kaki laju itu mempunyai sembilan manfaat iaitu:


# Berat badan stabil Amalan berjalan kaki laju juga meningkatkan metabolisma tubuh. Selain sejumlah kalori terbuang, lebih banyak lagi kalori akan terbakar apabila metabolisma tubuh meningkat sehingga peningkatan berat badan sukar berlaku.

# Menurunkan berat badan Selain mampu menstabilkan berat badan, mereka yang mengalami pertambahan berat badan disarankan supaya melakukan senaman berjalan kaki laju secara rutin.


# Risiko elak serangan jantung Seperti yang kita semua tahu, otot jantung memerlukan aliran darah lebih deras supaya ia sentiasa berfungsi dengan normal. Justeru, berjalan kaki laju mempercepatkan aliran darah ke dalam koroner jantung. Selain itu, kelenturan pembuluh darah menguncup dan mengembang ketika berjalan laju juga cenderung menyebabkan tekanan darah menjadi lebih rendah selain dapat mengurangkan risiko berlakunya darah beku di pembuluh darah ke jantung.


# Angin ahmar atau strok Walaupun masih tiada bukti kukuh mampu mengaitkan senaman berjalan kaki laju dengan strok namun kajian dilakukan terhadap 70,000 pesakit di Sekolah Kesihatan Awam Harvard, Amerika Syarikat, yang sering berjalan kaki iaitu purata 20 jam seminggu, risiko mereka diserang strok menurun sebanyak 2 daripada 3 kes.


# Mencegah kencing manis Dengan membiasakan berjalan kaki laju sekitar 6 kilometer sejam dipercayai mampu mencegah masalah diabetes Tahap 2 terutama di kalangan individu bertubuh gempal. (Sumber: Institut Diabetes dan Masalah Hati Kebangsaan). Gula di dalam darah juga dapat dikawal dengan cara berjalan kaki (brisk walking), justeru ubat tidak diperlukan. Ia bermakna, berjalan kaki laju sama manfaatnya dengan mengambil ubat anti diabetes.

# Mencegah osteoporosis Pergerakan badan yang aktif dan berjalan kaki laju boleh memperkuatkan otot badan serta tulang. Individu yang sering melakukan senaman dan cukup sumber kalsium di dalam badan boleh terhindar daripada ancaman kereputan tulang sehingga usia 70 tahun.


# Meredakan sakit lutut Lebih sepertiga mereka yang lanjut usia di Amerika Syarikat mengalami masalah sakit lutut atau osteoarthiris. Dengan membiasakan diri berjalan laju atau berjalan di dalam kolam renang mampu meredakan masalah itu. Bagaimanapun, untuk penghidap osteoarthiris, mereka disarankan melakukan senaman berjalan kaki berselang-seli supaya sendi tidak terjejas.


# Tekanan Pergerakan badan terjadi ketika berjalan kaki laju juga sebenarnya dapat membantu pesakit yang mengalami tekanan perasaan. Berjalan kaki laju dapat menggantikan ubat anti tekanan yang harus diambil secara rutin. Kajian terhadap kaitan antara masalah tekanan perasaan dan berjalan kaki sudah dilakukan sejak 10 tahun lalu.

# Kanser Pembunuh nombor satu ini dikatakan mampu dijauhkan jika anda rajin berjalan kaki, setidak-tidaknya kanser usus besar. Seperti yang anda semua maklum, pergerakan badan membantu melancarkan penghadaman usus. Kajian juga ada menyebut mengenai peranan berjalan kaki di dalam mengurangkan risiko terkena kanser payudara.Tip jalan laju # Pilih kasut yang dapat lindungi dan jadikan kaki selesa # Lokasi sesuai seperti tempat atau padang rata # Langkah betul - Buat langkah sebesar mungkin bagi pergerakan lebih laju # Gerakkan lengan ketika berjalan
# Sematkan dalam minda yang anda sedang mengejar sesuatu # Tingkatkan kelajuan langkah serta tempoh senaman

Sumber:

Jadi jalan kaki pun boleh okeyh, bagus untuk kesihatan kita.

Sekian,

TAMMAT...2 comments:

Muniey said...

acecece akak model kite sorang nii. posing kemain lg ehh. yani pun same jugak! hahaha comell :))

hucsna-B.K said...

aha. sje bosnnn. aha