Thursday, August 9, 2012

Kerepek pisang funky =)

Salam
Aha, sangat gorgeous bukan nama kerepek yang aku bagi dengan sesuka hati ni. Aha. Al kisah bermula petang tadi apabila parents aku berniat nak buat kerepek pisang sendiri sempena raya nanti memandangkan kerepek pisang cepat habis di pasaran sekarang. Tambahan pula, ayah dulu pernah buka kilang kerepek, so  mungkin dia macam nak turun temurunkan resepi dekat aku lebih kurang la. ahah



Aha. Jadi, chef yang ditugaskan adalah aku. So sebab tu aku bagi nama kerepek pisang ni funky di hujungnya sempena trademark salah seorang kawan aku.Yus kacak. ahaha. Honestly, ni first time aku buat kerepek ni. Best juga wow, minyak dia percik-percik. 



alat yang diperlukan


minyak



dan goreng


goreng sampai jadi golden color. Kelasss sangat. aha

Jadi proses mengupas sudah diselesaikan oleh parents and now turn aku adalah menyangat dan menggoreng.Senang je sebenarnya, (ceh cakap macam dah expert ) ahaha, dah selesai sagat then goreng. O and ayah ada letak secret ingredient dia. jeng jeng jeng.


macam mickey mouse pla. aha

Honestly, bab-bab menggoreng ni memang aku tak pandai sangat apatah lagi untuk mengukus dan mereneh. Aha, tengok, ada bermacam-macam color aku goreng. Aha. At least aku belajar ok. aha.Sesiapa yang nak rasa kerepek pisang funky lagi bermutu tinggi ni, ha kena buat sendiri.ahaha. Kbai =)

TAMMAT





2 comments:

Nurul Syazana said...

Macam mana nak buat kerepek pisang tu ?

hucsna-B.K said...

syza: ad step dekat bwh gmbar =)