Wednesday, December 1, 2010

kelas Encik. Yunus~


Encik Yunus cakap " if u are going to take my subject, do make an agreement with your partner, do not break up on the night before the exam "...

Ya, itulah kata-kata yang terpacul keluar dari Mr. Yunus yang pastinya membuat student yang sedang couple dalam kelas beliau terasa dan tergelak-gelak tahap hardcore bila dengar statement tersebut. Tutur kata beliau sangat perlahan dan sopan tapi memberi makna yang sangat menusuk kalbu buat student-student beliau terutamanya yang sedang mamadu asmara. Banyak juga nasihat-nasihat yang berguna .Rasa masuk kelas agama pun ada juga tadi. Tapi, baguslah .

Wah.tiba- tiba rasa serius sangat. Baguslah kelas ni sebenarnya. Hari pertama je dah kena brainwash. Anyway, betul juga cik Yunus cakap.Kalau la ada yang clash time tu, memang megundang malam petaka la atau lebih tepat malam malam tanpa cintamu. Tak gitu. Hmm.

Ada lagi firman-firman yang dia terangkan tadi macam :
"it is possible that u dislike a thing which is good for u"

Betul la tu. Kadang- kadang kita kecewa sebab tak dapat apa yang kita hendak, tapi sebenarnya kita tidak sedar benda yang kita hendak itu boleh merosakkan kita sendiri.Jadi renung renungkan dan selamat beramal.Ini iklan ok.

Kadang-kadang kita diuji dari segala macam dugaan. Then kita down. The simply cakap I just can t take it anymore.Tapi dalam Al-quran cakap

"Allah tidak membebani seseorang melainkan
sesuai dengan kesanggupannya, Ia mendapat
pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya
dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang
dikerjakannya. (Al-Baqarah : 286) .

Kadang- kadang kita tanya kenapa kita diuji?

Al - quran always has the answer:

Baguslah kelas tadi. Memberi motivasi yang sangat- sangat berguna kepada student.As for me, that is the thing yang every lecturer perlu buat time 1st day class . Student always needs motivation in order to success. Jadi kesimpulannya, tak sia- sia aku masuk kelas tadi walaupun pertengahan kelas tersebut ada juga yang cuak sebab terlihat slide dia yang bertulis

"7. Presentation opprtunity :)
5 mins presentation in class "

Macam itulah lebih kurang dia tulis. Yang tak boleh bla siap dia put the smiley face lagi. Keadaan ini membuatkan kebanyakan student tidak senang duduk dengan ststement tersebut. Apa-apapun chill sudah kan kawan-kawan????. Apa yang penting, just face it and and brainwash!!!
ok sekian.. :)

TAMMAT.

2 comments:

ABDUL FAKHAR ALL DAY said...

Allah tidak membebani seseorang melainkan
sesuai dengan kesanggupannya, Ia mendapat
pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya
dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang
dikerjakannya. (Al-Baqarah : 286) .

ske ayat tue thanks haney;)

lilhucsna said...

:).. so never regret k:)